Senders de la Vall del Segadell

 

Itinerari 8 - Tornar a Llista d'Itineraris - Itinerari 10

 PDF format llibre plegat  PDF format fulls

Itinerari :         9

Nom :              Taga

Recorregut :     Pardines - Les Nou Fonts - Taga - Estany de Can Roca - Pardines

Pardines - Puigsac - Font d’en Pere Batlle - Les Nou Fonts - Taga - Portella d’Ogassa - La Llegona - Estany de Can Roca - Furanques - Puigsac – Pardines

 

 

Dificultat: Mitjana

Distància: 15 Kms

Desnivell acumulat: 890 mts.

Durada orientativa: 5 hores

 

Documentació :

 

Mapes, perfil i track GPS Itinerari 9

 

Informació a

Flora i Fauna  -  Punts d'interès

 

Ressenya :

El Taga (de 2.040 metres) és un dels cims més emblemàtics del Ripollès, tot i que el terme municipal de Pardines té com a cim mes alt el Puig Cerverís (2.206 metres). Juntament amb el Puig Estela (2.013 metres), són els cims més importants de la Serra Cavallera. Veure la sortida de sol des del seu cim pot resultar una experiència inoblidable.

 

Per a pujar al Taga des de Pardines tenim diverses opcions i es poden ressenyar diversos itineraris. Hem triat el que considerem que es pot considerar el més atractiu pel traçat combinat amb la varietat de paisatge.

 

Sortim de Pardines pel camí de Santa Magdalena fins arribar a la masia de Can Roca. Seguim pel camí de Les Nou Fonts, per on arribarem al pla dels abeuradors. Continuem pel barranc que puja cap els prats que hi ha sota el Taga. Al sortir del barranc anem a buscar el llom que puja cap el cim, on hi arribarem seguint un corriol força traçat.

 

Per baixar, seguirem el corriol per on hem pujat, però continuarem fins a la Portella d’Ogassa. Un corriol que va entre La Llegona i les faldes de la serra en porta fins els Plans de Moreroles, per on baixarem per anar a trobar l’Estany de Can Roca. Anem cap a la pista de l’Orri Vell i baixem fins al pàrking de Furanques. Aquí agafem un trencall pel que tornem a Can Roca, des don anem a Pardines seguint el mateix camí de pujada.

 

    Horari

1.      0:00   Pardines: Sortim de la Plaça del Pedró i travessem el poble pel carrer Major. Davant de Can Manel trobem un pal indicador, el deixem a mà dreta i sortim per la pista que porta cap al cementiri, Santa Magdalena i Camprodon.

2.      0:06   A mà esquerra deixem una pista que porta cap al Camí de la Rovira i la Ruta de les Mines.

3.      0:11   Cruïlla del Camí Ral: Després de passar el cementiri i el Torrent de la Pietat, arribem a una cruïlla on surten els camins següents (d’esquerra a dreta): Camí Ral cap a Camprodon, camí cap a Santa Magdalena, Puigsac i el Taga, corriol de baixada a Can Baumes i camí cap a Vilaró. Aquest és el punt d’inici de l’Itinerari 1-1 (camí vell a Sta. Magdalena).

Seguim recte pel camí cimentat.

4.      0:18   Pont Margó: Creuem el Riu Segadell per un pontet amb baranes metàl·liques. A l’esquerra podem veure el salt del Torrent del Vell Infern; quan hi ha aigua es força maco.

5.      0:22   El Casot: Arribem a la sortida del camí del Casot (a la dreta), antic mas reedificat i habitat tot l’any.

A mà esquerra surt l’antic camí de Santa Magdalena, passat el camp surt un altre camí, també a mà esquerra. Els dos porten al mateix lloc, però l’itinerari està marcat per aquest segon camí, que acostuma a estar mes net de vegetació.

En cas de que cap dels dos camins estigui practicable, es pot continuar per la pista cimentada.

Pel dos camins no cimentats, cal anar sempre amunt, fins a tornar a trobar la pista cimentada, que ja no deixarem fins arribar al veïnat de Puigsac.

6.      0:28   Tornem a sortir a la pista cimentada, seguim pujant.

A la primera corba que trobem, deixem a l’esquerra la sortida del darrer tram de l’Itinerari 1-1.

7.      0:34   Puigsac: Arribem al veïnat per sota de l’ermita de Santa Magdalena, que ens queda a l’esquerra. En arribar trobem un mapa de l’E.I.N. Serra Cavallera.

Girem a l’esquerra i seguim pujant per la pista cimentada.

8.      0:37   Can Roca: S’acaba el ciment, deixem el mas a l’esquerra i seguim cap a la dreta, per una pista de terra.

9.      0:39   Cruïlla: En arribar a aquest punt, deixem la pista, que porta a l’Orri Vell, i seguim per la que surt a mà dreta cap al Taga; hi ha un pal indicador.

10.  0:43   Pàrquing: En aquest punt s’ha habilitat un espai per a deixar els cotxes. Hi trobem una taula i un cartell informatiu.

Passat el pàrquing passem un tram cimentat.

11.  1:01   Cruïlla de Coll de Bac: A mà dreta surt una pista que només començar ja travessa el torrent. Porta fins a Coll de Bac. La deixem passar i seguim recte amunt.

12.  1:07   Font d’en Pere Batlle: La pista travessa uns camps fent una corba ample. Al final dels camps, en arribar als arbres, una roca a mà dreta indica l’indret on podem sortir del camí per anar a la font, que es troba un xic amagada just sota dels arbres.

13.  1:16   Pla de Sinan: al final d’una pujada, el camí fa una corba pronunciada de 180º. Seguim cap a sota el Taga. 

14.  1:23   Abeuradors de les Nou Fonts: La pista porta a un gran pla on trobem abeuradors i un tancat pels ramats de vaques que podrem veure segons l’època de l’any que hi passem.

A mà esquerra veiem un munt de corriols que porten muntanya amunt. Tots porten al mateix lloc, un barranc que hi ha a sobre del pla. És un terreny amb molta terra, en condicions de pluja o molt de fred cal anar amb compta, hi ha trossos on pot ser fàcil relliscar.

15.  1:41   Polvorins del Taga: A l’esquerra del camí veiem uns forats que corresponen a antics polvorins de la línia de defensa dels Pirineus.

En sortir del barranc seguim un corriol de vaques que va pel fons de la petita vall. Conforme anem sortint de la vall travessem diversos corriols.

16.  2:01   Prats sota el Taga: Arribem a un punt on ja només es veuen prats que es van enfilant cap al Taga. Per a evitar les fortes pendents que tenim davant, girem a l’esquerra per anar a buscar el camí que puja al Taga pel llom oriental.

17.  2:07   Camí carener: Arribem al camí que puja al Taga des de la Portella d’Ogassa. Anem seguint aquest camí, que ens porta fins a sota mateix de la Creu del Taga.

18.  2:26   Taga (2.040 metres): Ja hem arribat. Trobem la creu, un xic més amunt el piló del cim i un xic mes avall un altar que s’utilitza cada agost per a celebrar una missa.

Acostumem a trobar força gent, si les condicions no són massa desfavorables. Val la pena estar-s’hi una estona; és un mirador excepcional; podem veure cims com el Montseny, el Pedraforca, el Puigmal, el Canigó i molts altres. Amb bones condicions, fins i tot podem veure el mar.

Baixem pel mateix camí pel que em pujat, però el seguirem fins que s’acabi.  

(l’horari no té en compta cap aturada al cim)

19.  2:43   Collet: El corriol travessa un petit collet

20.  2:51   Portella d’Ogassa: Arribem al coll per on passa el camí que puja des de Sant Martí d’Ogassa. Trobem un pal indicador d’Itinerànnia.

A la nostra esquerra, bastant per sota, podem veure el Pla de la Llegona, anomenat així per que antigament hi havia una llacuna. De fet, en èpoques de desglaç encara si pot formar un petit estany. Seguim pel camí que va vorejant el pla, a l’esquerra de les muntanyes, i que porta al coll que tanca la depressió de La Llegona. 

21.  3:02   Coll de Moreroles: Darrera del ample coll hi ha els Plans de Moreroles. A mà esquerra els plans formen una vall que baixa cap els boscos que hi ha per sota nostre. Baixem per aquesta vall.

22.  3:15   Serrat del Llop: L’extrem superior del Serrat del Llop, molt boscós, obliga a la vall a fer un gir brusc cap a l’esquerra. Nosaltres girem cap a la dreta seguint el prat que va per sota del bosc i que, mica en mica, va formant una nova vall, que anem seguint pel fons.

23.  3:23   Tanca: Trobem un filat que travessa la vall. Passada la tanca comença un camí que va passant pel mig del bosc.

Al sortir del bosc, cal seguir un filat, cap a l’esquerra, que va a buscar una pista. En arribar a la pista, la seguirem de baixada.

En tot aquest trajecte anem mantenint el bosc a mà esquerra i els prats a mà dreta.

24.  3:43   Estany de Can Roca: La pista passa pel costat del mes gran dels Estanys de Pardines. És un indret força interessant. A l’altra banda de l’estany es troba un antic Pou de Glaç.

25.  3:51   Pista de l’Orri Vell: La pista que seguim s’ajunta amb la que baixa de l’Orri Vell. A l’encreuament hi ha un pal informatiu. Seguim endavant.

26.  3:59   Furanques: Arribem a un pla habilitat com a pàrquing. Hi ha cartells informatius. Deixem la pista i anem cap al fons del pàrquing. Anirem seguin un corriol on trobarem senyals grocs d’Itinerànnia. A la Primavera podem trobar trossos amb herba força alta.

27.  4:08   Pista de l’Orri Vell: Tornem a trobar la pista que hem deixat en el punt anterior.

28.  4.11   Cruïlla: Tornem a ser a la cruïlla on es separen el camins del Taga i de l’Orri Vell. Seguim cap a Can Roca.

29.  4.13   Can Roca: Girem a l’esquerra i seguim per la pista cimentada.

30.  4.15   Ermita de Santa Magdalena: Passem per sota de l’ermita i seguim per la pista que surt a mà dreta.

31.  4.20   Trencall: Passada una corba molt pronunciada, trobem a mà dreta el camí que hem fet de pujada i que permet escurçar una mica el camí.

Hem de seguir un dels dos corriols que ens sortiran a mà esquerra, sinó anirem a parar a un camp.

32.  4:23   Pista de Puigsac: Sortim a la pista cimentada, una mica abans d’arribar al Casot. Seguim cap a la dreta.

33.  4:27   Pont Margó: Tornem a travessar el pont pel que ja hem passat de pujada.

34.  4:34   Cruïlla del Camí Ral: Seguim recte, cap a Pardines.

35.  4:40   A mà dreta deixem una pista que porta cap al Camí de la Rovira i la Ruta de les Mines.

36.  4:46   Pardines: Arribem de la Plaça del Pedró.

                                     

Itinerari 8 - Tornar a Llista d'Itineraris - Itinerari 10