Senders de la Vall del Segadell

 

Itinerari 7-3 - Tornar a Llista d'Itineraris - Itinerari 9

 PDF format llibre plegat  PDF format fulls

Itinerari :         8

Nom :              Pou de Glaç

Recorregut :    Pardines - Vilaró - Coll de Bac - Estany de Can Roca - Pardines

Pardines - Vilaró - Serra de Can Dulsat - Coll de Bac - Font d’en Pere Batlle - Pla de Sinan - Cortal Corona - Font del Boix - Estany de Can Roca (Pou de Glaç)- Furanques - Puigsac – Pardines

 

 

Dificultat: Mitjana

Distància: 10 Kms

Desnivell acumulat: 582 mts.

Durada orientativa: 3:30 hores

 

Documentació :

 

Mapes, perfil i track GPS Itinerari 8

 

Informació a

Flora i Fauna  -  Punts d'interès

 

Ressenya :

El pou de Pardines és una edificació cilíndrica encaixada i excavada al subsòl, aprofitant el desnivell natural del terreny. El fet que la construcció es trobés enterrada en el subsòl permetia aprofitar la inèrcia tèrmica del terreny i afavoria una bona presentació del glaç que s’hi guardava. Una petita construcció local de capacitat escassa, però suficient per proveir de glaç la població local de Pardines, com a molt, de Ribes, Ripoll i la Plana de Vic.    

 

L’itinerari comença amb una forta baixada cap el riu Segadell, que es creua per un pontet, al costat de l’antic Molí d’en Roca, ara en runes. Creuat el pont, puja cap al veïnat de Vilaró i segueix vall avall fins a trobar la cruïlla de Can Dulsat. Llavors s’enfila pel Serrat de Can Dulsat fins arribar al Coll de Bac, on trobem les restes d’una cabana i dels antics corrals d’ovelles. La pujada pel bosc és força maca, sobretot a la Tardor. Des del coll baixa a buscar la pista que puja fins a les Nou Fonts i la va seguint fins arribar al Pla de Sinan. Travessa els plans en direcció Est fins a trobar un altra pista, la que passa pel costat de l’Estany de Can Roca. Després baixa fins a l’estany i va a buscar el Pou de Glaç, situat en un bosquet de boixos, a l’altra banda de l’estany.

 

Després de visitar el pou, l’itinerari torna a Pardines passant pel veïnat de Puigsac, on hi ha l’ermita de Santa Magdalena; segueix per camins de terra, fins arribar al mas del Cassot, i després per pista cimentada  fins a Pardines. 

 

 

    Horari

1.      0:00   Pardines: Sortim de la Plaça del Pedró i travessem el poble pel carrer Major. Davant de Cal Manel trobem un pal indicador, el deixem a mà esquerra i anem pel carrer que baixa de forma pronunciada.

2.      0:08   Cruïlla del cementiri: El camí que surt a mà esquerra porta, per sota del cementiri, cap al Camí Ral de Camprodon. Deixem aquest camí i un pal indicador a l’esquerra i seguin baixant, pel mig del veïnat de Llavanera.

3.      0:14   Pont del Molí d’en Roca: Creuem el Riu Segadell per un petit pont amb baranes metàl·liques. A l’esquerra podem veure les runes de l’antic Molí d’en Roca. Passat el pont, trobem un pal indicador, que deixem a l’esquerra. Comença una forta pujada.

4.      0:19   Vilaró: Arribem a Cal Catoi i girem a la dreta. Passem pel mig del veïnat i agafem la pista asfaltada que va seguint el fons de la vall.

5.      0:24   Cruïlla de Can Dulsat: Agafem la pista cimentada que surt a  mà esquerra i que porta fins al mas d’aquest nom.

Al cap d’un minut girem a mà esquerra per un camí que puja cap els camps; està marcat amb un senyal groc.

6.      0:34   Serra de Can Dulsat. Sortim a un prat. Seguim pel llom, amb una pujada molt suau. Quan comença la pujada forta, trobem un senderó que puja cap a la dreta, enmig dels prats. El seguim.

7.      042    Cartell informatiu. Trobem un cartell a mà esquerra, una mica mes endavant comença el bosc.

El camí va guanyant alçada, sempre per dins del bosc; per anar a buscar el llom de la serra.

8.      1:05   Sortim del bosc i arribem als prats que coronen la serra. Fem una corba de 180 graus cap a la dreta i seguim pel senderó que recorre el llom, en direcció cap al Taga. Seguim trobant senyals grocs.

9.      1:15   Coll de Bac. Després de passar per una cabana en runes, arribem a una collada molt ampla. Antigament, aquest era un dels punts on es concentraven els ramats d’ovelles per a esquilar-les.

Trobarem diversos filats de vaques, i segons l’època de l’any un munt de vaques pasturant. Passat el mur de pedres girem a l’esquerra, seguint per una pista que tira avall. En períodes de vegetació alta la pista pot desaparèixer sota l’herba.

10.  1:22   Pista de les Nou Fonts. Al final de la baixada travessem un torrent i anem a sortir a la pista que puja de Puigsac a les Nous Fonts, és la pista que segueix l’Itinerari 9 per pujar a Taga. Girem a la dreta i seguim la pista amunt.

11.  1:28   Font d’en Pere Batlle. La pista travessa uns camps fent una corba ample. Al final dels camps, en arribar als arbres, una roca a mà dreta indica l’indret on podem sortir del camí per anar a la font, que es troba un xic amagada just sota dels arbres.

12.  1:36   Pla de Sinan: al final d’una pujada, la pista fa una corba pronunciada de 180º. Nosaltres sortim de la pista, la deixem a la dreta, i seguim el filat que voreja aquest gran pla que hi ha sota la Serra Cavallera. Seguirem trobant senyals grocs.

Al final del pla, la tanca gira cap a la dreta, amunt. Trobem uns corriols de vaques, que hem de seguir, acostant-nos cap el bosc.

13.  1:46   Tanca de Cortal Corona. En arribar al bosc trobem una tanca doble. Passem i seguim per un camí de bosc, per sobre dels camps. El camí acaba sortint, i fins i tot confonent-se, a un camp. Hem de seguir endavant fins a trobar un filat de vaques.

14.  1:57   Arribem al filat. Si l’herba no és molt alta, trobem la pista que va pel costat del filat. Girem a l’esquerra i tirem avall.

15.  2:03   Font del Boix. A la dreta del camí hi ha un boix molt gran i, sota del boix, una surgència d’aigua, que alimenta l’estany de més avall.

16.  2:10   Estany de Can Roca. La pista passa pel costat del mes gran dels Estanys de Pardines. És un indret força interessant. A l’altra banda de l’estany es troba l’antic Pou de Glaç.

Pugem a un turonet que fa de mirador de l’estany. Trobem un cartell informatiu.

Baixen del turonet camp a través, cap a l’estany, fins a trobar un corriolet. El seguim cap a l’esquerra fins arribar al riuet per on desaigua l’estany. El creuem i seguim pels prats que voregen l’estany. El prat arriba a un bosc de boixos i gira a l’esquerra. Seguim el prat i, al cap de poc, trobem un pas a mà dreta que puja fins al pou.

17.  2:15   Pou de Glaç. Pou artificial situat enmig dels boixos. Està vorejat per un filat, d’on pengen unes cintes blanques i vermelles, posat per a evitar caigudes inesperades.

Estan en estudi el model de pou i la forma en que s’utilitzava. En tot cas, val la pena veure’l i pensar com s’ho feien els nostres avantpassats per aconseguir el que ara tenim tan fàcil amb les neveres.

Un cop visitat el pou, tornem cap a l’estany per on em vingut i seguim riuet avall (millor pel caminet de l’esquerra del torrent) fins a retrobar la pista que seguíem abans. La pista gira a la dreta i tira avall. 

18.  2:22   Pista de l’Orri Vell: La pista que seguim s’ajunta amb la que baixa de l’Orri Vell. A l’encreuament hi ha un pal informatiu. Seguim endavant.

19.  2:29   Furanques: Arribem a un pla habilitat com a pàrquing. Hi ha cartells informatius. Deixem la pista i anem cap al fons del pàrquing. Anirem seguin un corriol on trobarem senyals grocs d’Itinerànnia. A la Primavera podem trobar trossos amb herba força alta.

20.  2:38   Pista de l’Orri Vell: Tornem a trobar la pista que hem deixat en el punt anterior.

Al cap d’un minut deixem a mà esquerra la pista que porta a les Nou Fonts i al Taga, i tres minuts després arribem a la masia de Can Roca, on seguim per la pista cimentada.

21.  2:45   Ermita de Santa Magdalena. Passem pel costat de l’ermita i girem per la pista que surt a mà dreta.

De seguida deixem el pòrtland; passada l’ermita hi ha una primera sortida a la dreta que porta a un camp, la deixem. La segona sortida és l’antic camí de Pardines (Itinerari 1-1), que passa enmig dels camps, vorejat d’arbres. Passem el fil que es posa per que no hi entrin les vaques i seguim pel camí.

22.  2:52   Pista cimentada. Sortim enmig d’un corba molt pronunciada. Seguim avall i de seguida trobem un trencall a mà dreta; senyalat amb un pal. El seguim.

Hem de seguir un dels dos corriols que ens sortiran a mà esquerra, sinó anirem a parar a un camp.  

23.  2:57   El Casot. Tornem a sortir a la pista cimentada i trobem el camí d’entrada al Casot. Seguim per la pista.

24.  3:02   Pont Margó: Passem per sobre del riu Segadell. Des del pont podem contemplar el salt del Vell Infern. Passat el pont, a mà esquerra trobem un àrea de pic-nic, amb una font.

25.  3:10   Cruïlla del Camí Ral: Seguim recte, cap a Pardines.

26.  3:16   A mà dreta deixem una pista que porta cap al Camí de la Rovira i la Ruta de les Mines.

27.  3:21   Pardines: Arribem de la Plaça del Pedró.

                                              

Itinerari 7-3 - Tornar a Llista d'Itineraris - Itinerari 9