Senders de la Vall del Segadell

 

Itinerari 6 - Tornar a Llista d'Itineraris - Itinerari 7-1

 PDF format llibre plegat  PDF format fulls

Itinerari :         7

Nom :              La Boixatera

Recorregut :     Pardines - La Rovira - Boixatera - Pardines

Pardines - cruïlla de Cal Catroc - gossera - Camí de la Rovira - cabana de Can Font - Mosquetosa - la Boixatera - Camí Ral – Pardines

 

 

Dificultat: Mitjana

Distància: 10 Kms

Desnivell acumulat: 420 mts.

Durada orientativa: 3:15 hores

 

 Documentació :

 

Mapes, perfil i track GPS Itinerari 7

 

Camí de la Rovira

 

Informació a

Flora i Fauna  -  Punts d'interès

 

Ressenya :

Aquest camí és una de les “perles” del Projecte de Recuperació dels Antics Camins de Pardines, tant per la varietat del recorregut, com pel conjunt de vistes sobre la vall.

 

Utilitzat antigament pels Pardinencs per a accedir als camps de conreu de La Rovira i Les Costes, actualment es tracta d’un sender de muntanya. Una frondosa i abundant vegetació, sobretot a les zones humides, dificulta el poder mantenir el camí net d’ortigues, falgueres i esbarzers. Petites dificultats que formen part de l’encant d’aquest camí.

 

Es pot sortir de Pardines pel camí de Puigsac o per dalt del poble, agafant un trencall del camí dels dipòsits. En ambdues opcions, passa pel camí de Cal Catroc fins el Torrent de la Pietat. Puja pel Camí de la Rovira, passant per Les Costes, fins arribar a la Cabana de Can Font, el punt més alt del recorregut. Després el camí baixa fins al Clot de Mosquetosa. Passades les cabanes, agafem un camí a mà esquerra que ens porta fins a les runes de La Boixatera. Passem aquest antic mas i seguim, sense guanyar ni perdre alçada, per mig de camps i boscos fins a trobar el Camí Ral, pel que tornarem a Pardines.

 

    Horari

1.      0:00   Pardines: Sortim de la Plaça del Pedró i travessem el poble pel carrer Major. Davant de Cal Manel trobem un pal indicador, el deixem a mà dreta i sortim per la pista que porta cap al cementiri, Santa Magdalena i Camprodon.

2.      0:07   Camí de Cal Catroc: A mà esquerra surt una pista no cimentada. Un pal indicador ens indica la Ruta de les Mines. Seguim per aquesta pista. Trobem els senyals grogs d’Itinerànnia, que ens acompanyaran quasi tot el camí.  

3.      0:12   Gossera: Arribem a un pla. A mà dreta ens queda una gossera de caçadors. El camí segueix cap a l’esquerra, tal com es pot veure en un pal indicador.

Cal Catroc queda a sota, a la dreta del camí. Al cap de poca estona travessarem el Torrent de la Pietat.

4.      0:17   Torrent: El camí va a parar en mig d’un torrent. Tirem torrent amunt i veurem un camí que puja a mà dreta. 

5.      0:32   Torrent del Vellinfern: Després d’una petita pujada, el camí creua un torrent. Per creuar aquest torrent, passem per sobre de roques i troncs. Tres minuts després arribem al creuament inferior dels camins de la Rovira. El que segueix recte és la Variant de les Feixes, per on ve l’Itinerari 7-2. Girem 90 graus a l’esquerra i seguim per una forta pujada, la Variant dels Miradors. 

6.      0:46   Roca del Mont Perdut: Arribem al primer dels miradors. Una formació rocosa s’aixeca sobre el buit. Val la pena estar-hi una estona contemplant el paisatge. Estem al Serrat del Mal Nom. 

7.      0:51   L’Esmoladora: Indret que s’identifica per un filat de vaques que creua el camí. Mirador menys espectacular però també amb bones vistes.

8.      0:54   Camí de les Feixes: Creuament superior dels camins de La Rovira. Passat un arbre amb un senyal groc surt un camí que baixa cap a la dreta, és la Variant de les Feixes, per on va l’Itinerari 7-2.

Seguim recte.

9.      1:03   Les Costes: Hem deixat enrere els boscos de La Rovira i creuem un conjunt de prats elevats on antigament s’hi cultivaven patates. Hi trobarem un plafó d’informació de l’entorn.

Passats els prats entrarem en un bosc d’avellaners. 

10.  1:12   Cabana de Can Font: El camí va a parar a una cabana baixa i la passa per l’esquerra.

Després de la cabana s’arriba a un encreuament de camins, on hi ha un pal indicador. Seguim pel camí que baixa, (direcció Abella - La Roca)

11.  1:22   Torrent de Mosquetosa: La pista travessa el torrent a gual. Aquí el torrent as ample, cal veure les pedres que ens van millor per creuar-lo. 

Passat el torrent, veurem a mà dreta del Cabanes de Mosquetosa. Segons l’època de l’any, podrem veure vaques pasturant.

12.  1:29   Encreuament de camins: Hi ha un pal indicador. És el punt on l’Itinerari 7-3 torna cap a Pardines.

          Anem cap a l’esquerra, en direcció a Boixatera.

13.  1:45   La Boixatera: A mà esquerra trobem les runes d’aquest mas, força gran en la seva època.

Passat el mas trobem un pal indicador, el passem per la dreta, cap els camps.

Un minut més tard trobem un altre pal, que també passem per la dreta.

Anem travessant bosquets, on el camí es més evident, i camps, on el camí és menys clar. Cal tenir en compte que acostuma anar recte endavant i que es van trobant pals indicadors.  

14.  2:01   Camí Ral: Sortim a la pista que va de Pardines a la Collada Verda. En aquest punt l’Itinerari 7-1 tira amunt, cap a les mines.

Nosaltres girem cap a la dreta i tornem a Pardines.         

15.  2:19   Torrent de Mosquetosa: Aquest torrent normalment porta bastant d’aigua; el podem creuar per un pontet de troncs, situat a la dreta de la pista.

Després del torrent, la pista torna a pujar

16.  2:22   A mitja pujada deixem a mà dreta el camí de Boixatera, amb un pal indicador. Per aquest camí ve l’Itinerari 7-3.

17.  2:30   Les Fontanelles (La Fontanella): A la dreta del camí, sobre d’un petit terraplè, trobem una fonteta; hi ha un banc metàl·lic per poder seure una estona.

18.  2:50   Fi del Camí Ral: Arribem a una cruïlla de camins. Trobem la pista cimentada que va de Pardines a Puigsac;. Girem cap a la dreta i seguim aquesta pista fins a Pardines. 

19.  3:03   Pardines: Arribem de la Plaça del Pedró.

                                     

Itinerari 6 - Tornar a Llista d'Itineraris - Itinerari 7-1