Senders de la Vall del Segadell

 

Itinerari 7 - Tornar a Llista d'Itineraris - Itinerari 7-2

 PDF format llibre plegat  PDF format fulls

Itinerari :         7-1

Nom :              Ruta de les Mines

Recorregut :     Pardines - La Rovira - Boixatera - Mines de la Collada Verda - Pardines

Pardines - cruïlla de Cal Catroc - gossera - Camí de la Rovira - cabana de Can Font - Mosquetosa - la Boixatera - Camí Ral - Mines d'Antimoni - Collada Verda - Camí Ral – Pardines

 

 

Dificultat: Mitjana

Distància: 13,8 Kms

Desnivell acumulat: 663 mts.

Durada orientativa: 4:30 hores (tenint en compte les aturades als miradors i la visita a les mines la durada total pot ser entre 5 i 6 hores)

 

Documentació :

 

Mapes, perfil i track GPS Itinerari 7-1

 

Camí de la Rovira

 

Mines de la Collada Verda

 

Informació a

Flora i Fauna  -  Punts d'interès

 

Ressenya :

Aquesta extensió de l’Itinerari 7 completa un dels camins mes espectaculars i variats de la vall. Es pot sortir de Pardines pel camí de Puigsac o per dalt del poble, agafant un trencall del camí dels dipòsits. En ambdues opcions, passa pel camí de Cal Catroc fins el Torrent de la Pietat. Puja pel Camí de la Rovira, passant per Les Costes, fins arribar a la Cabana de Can Font, el punt més alt del recorregut. Després el camí baixa fins al Clot de Mosquetosa. Passades les cabanes, agafem un camí a mà esquerra que ens porta fins a les runes de La Boixatera. Passem aquest antic mas i seguim, sense guanyar ni perdre alçada, per mig de camps i boscos fins a trobar el Camí Ral. Seguim amunt fins a trobar un pal indicador. Camp a través es puja fins a les Mines d’Antimoni. Després de visitar les mines, i gaudir del paisatge, seguim cap a la Collada Verda. Aquí tornem a trobar el Camí Ral, pel que tornarem a Pardines.

 

Aquest itinerari combina trams de bosc molt ombrívols amb miradors espectaculars sobre la Vall del Segadell i racons encisadors al costat dels rierols que baixen de les faldes del Puig Cerverís.

 

    Horari

1.      0:00   Pardines: Sortim de la Plaça del Pedró i travessem el poble pel carrer Major. Davant de Cal Manel trobem un pal indicador, el deixem a mà dreta i sortim per la pista que porta cap al cementiri, Santa Magdalena i Camprodon.

2.      0:07   Camí de Cal Catroc: A mà esquerra surt una pista no cimentada. Un pal indicador ens indica la Ruta de les Mines. Seguim per aquesta pista. Trobem els senyals grogs d’Itinerànnia, que ens acompanyaran quasi tot el camí.  

3.      0:12   Gossera: Arribem a un pla. A mà dreta ens queda una gossera de caçadors. El camí segueix cap a l’esquerra, tal com es pot veure en un pal indicador.

Cal Catroc queda a sota, a la dreta del camí. Al cap de poca estona travessarem el Torrent de la Pietat.

4.      0:17   Torrent: El camí va a parar en mig d’un torrent. Tirem torrent amunt i veurem un camí que puja a mà dreta. 

Passem pel Serrat de la Guilla, on hi ha unes antigues mines que actualment no es poden visitar. Hi ha el projecte de netejar l’entorn i que formin part d’aquest recorregut. 

5.      0:32   Torrent del Vellinfern: Després d’una petita pujada, el camí creua un torrent. Per creuar aquest torrent, passem per sobre de roques i troncs. Tres minuts després arribem al creuament inferior dels camins de la Rovira. El que segueix recte és la Variant de les Feixes, per on ve l’Itinerari 7-2. Girem 90 graus a l’esquerra i seguim per una forta pujada, la Variant dels Miradors. 

6.      0:46   Roca del Mont Perdut: Arribem al primer dels miradors. Una formació rocosa s’aixeca sobre el buit. Val la pena estar-hi una estona contemplant el paisatge. Estem al Serrat del Mal Nom. 

7.      0:51   L’Esmoladora: Indret que s’identifica per un filat de vaques que creua el camí. Mirador menys espectacular però també amb bones vistes.

8.      0:54   Camí de les Feixes: Creuament superior dels camins de La Rovira. Passat un arbre amb un senyal groc surt un camí que baixa cap a la dreta, és la Variant de les Feixes, per on va l’Itinerari 7-2.

Seguim recte.

9.      1:03   Les Costes: Hem deixat enrere els boscos de La Rovira i creuem un conjunt de prats elevats on antigament s’hi cultivaven patates. Hi trobarem un plafó d’informació de l’entorn.

Passats els prats entrarem en un bosc d’avellaners. 

10.  1:12   Cabana de Can Font: El camí va a parar a una cabana baixa i la passa per l’esquerra.

Després de la cabana s’arriba a un encreuament de camins, on hi ha un pal indicador. Seguim pel camí que baixa, (direcció Abella - La Roca)

11.  1:22   Torrent de Mosquetosa: La pista travessa el torrent a gual. Aquí el torrent as ample, cal veure les pedres que ens van millor per creuar-lo. 

Passat el torrent, veurem a mà dreta del Cabanes de Mosquetosa. Segons l’època de l’any, podrem veure vaques pasturant.

12.  1:29   Encreuament de camins: Hi ha un pal indicador. És el punt on l’Itinerari 7-3 torna cap a Pardines.

Anem cap a l’esquerra, en direcció a Boixatera.

13.  1:45   La Boixatera: A mà esquerra trobem les runes d’aquest mas, força gran en la seva època.

Passat el mas trobem un pal indicador, el passem per la dreta, cap els camps.

Un minut més tard trobem un altre pal, que també passem per la dreta.

Anem travessant bosquets, on el camí es més evident, i camps, on el camí és menys clar. Cal tenir en compte que acostuma anar recte endavant i que es van trobant pals indicadors.  

14.  2:01   Camí Ral: Sortim a la pista que va de Pardines a la Collada Verda. En aquest punt, l’Itinerari 7 torna cap a Pardines.

Seguim pista amunt.

15.  2:07   Font de l’Arç: Trobem aquesta font, feta amb una teula, a l’esquerra de la pista.

16.  2:20   Pal indicador: El pal indica amunt a l’esquerra, però no hi ha camí. Anirem pujant amunt per les clarianes que hi ha entre pins.

Primer hem de tirar una mica a l’esquerra i, quan els pins ens deixin, cap a la dreta. Travessem uns quants corriols de vaques. Hem d’anar buscant terra pelada, sense vegetació.    

En uns 8 ó 10 minuts arribem als primers signes de les mines. Pedres pelades. On hi passa l’antimoni ja no hi creix cap herba.

Pugem pel terreny herbós que va per l’esquerra del terreny erm.  

17.  2:32   Mines de la Collada Verda: Comencem a trobar els forats de les antigues mines. Entrem al terreny erm i, a dalt de tot, trobarem la mina més fonda.

Les mines son fosques i plenes d’irregularitats, si es vol entrar cal anar en compte. També cal recordar que l’antimoni és altament verinós, si es toquen les parets de les mines, cal rentar-se les mans.

Davant d’aquesta mina hi ha un pla que s’allarga cap al bosc. Deixem les mines per aquest pla. És l’antic camí per on sortien els carros amb el material. En arribar al bosc es converteix en un camí entre pins.  

18.  2:36   Camí de Mont-roig: Sortim al camí que va de la Collada Verda al Mont-roig seguint la carena.

Girem a la dreta i tirem avall. Anem seguint un filat, que creuarem en arribar a un collet que trobarem al cap de 5 minuts.

Després de passar el fil anirem cap una pista herbosa que va per l’esquerra del turó que tenim davant.

19.  2:47   Collada Verda: Per la collada passa la pista que forma el Camí Ral, que uneix les valls de Ribes i Camprodon. Creuem el coll per un pas canadenc.

          Un pal indicador senyala el camí cap a Pardines. Continuarem sempre seguint aquesta pista.

20.  3:00   Pal indicador: Tornem a trobar el pal indicador que senyala la puja da a les mines

21.  3:01   Font de l’Arç: Tornem a trobar aquesta font, aquest cop a la dreta del camí. Després de la font, la pista inicia una forta baixada amb dos revolts pronunciats.

22.  3:19   Camí de Boixatera: A mà dreta trobem un pal que indica per on surt el camí que ve de Boixatera.

23.  3:37   Torrent de Mosquetosa: Aquest torrent normalment porta bastant d’aigua; el podem creuar per un pontet de troncs, situat a la dreta de la pista.

Després del torrent, la pista torna a pujar

24.  3:40   A mitja pujada deixem a mà dreta el camí de Boixatera, amb un pal indicador. Per aquest camí ve l’Itinerari 7-3.

25.  3:48   Les Fontanelles (La Fontanella): A la dreta del camí, sobre d’un petit terraplè, trobem una fonteta; hi ha un banc metàl·lic per poder seure una estona.

26.  4:08   Fi del Camí Ral: Arribem a una cruïlla de camins. Trobem la pista cimentada que va de Pardines a Puigsac; girem cap a la dreta i seguim aquesta pista fins a Pardines. 

27.  4:21   Pardines: Arribem de la Plaça del Pedró.

                                     

Itinerari 7 - Tornar a Llista d'Itineraris - Itinerari 7-2