Senders de la Vall del Segadell

 

Itinerari 5 - Tornar a Llista d'Itineraris - Itinerari 7

 PDF format llibre plegat  PDF format fulls

Itinerari :         6

Nom :              Ribes Altes

Recorregut :    Pardines - Coromines - Ribes Altes - Pardines

Pardines - Cal Nofre - Coromines - Bassa del “manyo” - Bassa del Canal - Can Perusset - Ribes Altes - Oratori de la Verge de les Neus - carretera de Pardines - Pla Martí - Pardines.

 

 

Dificultat: Molt Fàcil

Distància: 7,3 Kms

Desnivell acumulat: 268 mts.

Durada orientativa: 2:15 hores

 

 Documentació :

 

Mapes, perfil i track GPS Itinerari 6

 

Informació a

 

Ermita del Roser

 

El Canal de Pardines

 

Camí ramader del Garraf

Flora i Fauna  -  Punts d'interès

 

Ressenya :

Aquest és l'únic itinerari genèric que transcorre en direcció a Ribes. Aquest itinerari té la particularitat de passar prop de la bassa del “manyo, petit estany artificial que tenia la utilitat per netejar la terra que s'emprava en una antiga gravera abandonada. D'aquesta gravera encara es pot observar l'antiga sitja que es pot veure a la carretera de Pardines desprès de la cruïlla de Ribes Altes.

 

L'itinerari parteix del poble i passa per Cal Nofre, continua pel pla de Coromines, baixant a la carretera de Ribes Altes per Can Perusset; el retorn passa per la drecera de la sitja esmentada i al arribar al Pla Martí; ens enfilem cap al poble per l'antic camí de Pardines, passant per l'ermita del Roser.

 

El Canal de Pardines, situat en l’origen del Riu Segadell, a l’alçada de Can Roca, disposa d’un conjunt d’obres anomenades bocal, que permeten l’ingrés de les aigües, i d’un regulador que permet regular l’aigua segons les possibilitats de capacitat. La longitud d’aquest canal és de 5 km (1,5 km dels quals està foradat en túnels) i 1 m d’amplada. Les aigües es recullen en una bassa ubicada a Ribes Altes. La central hidroeléctrica, instal·lada entre Pardines i Ribes l’any 1949, té una potència elèctrica mitjana de 3 milions de kw/any.  

 

    Horari

1.      0:00   Pardines: Sortim de la Plaça del Pedró i ens encaminem cap a la carretera de Ribes.

Seguirem per la carretera fins a trobar la pista que porta a Cal Nofre. A la carretera, a les parets a mà dreta,  trobarem senyals grocs d’Itinerànnia, que les podrem anar veient al llarg del camí cap a Ribes Altes.

2.      0:07   Pista de Coromines: Baixant a mà dreta surt la pista de terra que ens durà fins a Coromines i Ribes Altes, la seguim.

Al principi de la pista trobem un pal indicador de la Ruta de la Vall de Ribes, un cartell turístic i un banc; deixem tots tres a la esquerra del camí.

3.      0:12   Cal Nofre: Passem pel mig dels edificis del mas, deixant a mà esquerra els que encara estan habitats. Seguim recte; passades les cases trobarem una altre pal indicador.

Més endavant, en un revolt sobre un torrent, trobarem una taula de picnic i uns abeuradors pel bestiar. Després el camí comença a pujar.

4.      0:22   Coromines: Som al capdamunt de la pujada. Trobem una corba a la dreta i veiem ja els camps de Coromines. Per la nostra dreta trobarem que surten alguns pistes; les deixem i seguim rectes. En una de les cruïlles trobarem un pal indicador de la ruta de BTT.

Las pista passa recta pel mig dels camps de Coromines.

5.      0:30   Pal indicador: Som al final dels camps. Un pal indicador de la Ruta de la Vall de Ribes ens indica la direcció cap a Ribes Altes i Serrat.

El camí baixa cap a l’esquerra i fa un parell de revolts, dibuixant una S. En un dels revolts trobarem un altre pal indicador, seguim cap a Ribes Altes, passant pel capdamunt d’un camp, fins a trobar una pista que baixa cap al bosc; seguirem per la pista.  

6.      0:40   Torrent: La pista creua un torrent. En aquest punt deixem la pista i baixem a mà esquerra, seguint el torrent.

De baixada passarem per sobre del Canal de Pardines, que podrem veure descobert a les dues bandes del camí. El camí va a parar a un camp, ens hem de posar a mà dreta, al costat del torrent, i seguir baixant.

7.      0:44   Bassa del “manyo: Ens hem de fixar a l’altra banda del torrent. Trobarem en punt per on desaigua la bassa. Creuem el torrent i agafem un corriol que passa per l’esquerra de la bassa. Segons l’època del any, val la pena passar una estona contemplant la bassa i el seu entorn.

Al final de la bassa, el corriol fa una forta pujada. Al final de la pujada, el camí s converteix en pista, gira a la dreta i passa per sobre d’uns camps.

8.      0:55   Pista Pardines-Ribes Altes: Tornem a trobar la pista que hem deixat en el punt 6. A mà dreta un pal indicador ens mostra la direcció cap a Pardines. Nosaltres seguim cap a l’esquerra, la pista baixa una mica.

9.      1:00   Bassa de Ribes Altes: A la dreta del camí podem veure la torre on comença el salt de l’aigua que ve pel Canal de Pardines, darrera la torre i ha la bassa. Passada la torre, surt un corriol a mà dreta. L’agafem i pugem fins una pista cimentada. A mà dreta queda la bassa on acaba el canal.

Un cop visitada la bassa, baixarem per la pista cimentada. 

10.  1:10   Can Perusset (Ribes Altes): Passem pel costat d’aquest mas. És el primer del conjunt de masos disseminats que constitueixen el veïnat de Ribes Altes. Passat el mas seguim per la pista de l’esquerra, que fa baixada.

Seguirem la pista cimentada que baixa fent una gran S. A mà dreta anem deixant diversos masos (Can Mauri, Can Pau, El Trull de l’Agolet) alguns dels quals actualment són residencies de pagès.

11.  1:20   Oratori de Nostra Senyora de les Neus: Som a la sortida de Ribes Altes. L’oratori té una vista magnífica sobre Ribes de Freser. Seguim la carretera cap a l’esquerra.

Cap a la dreta, travessant el veïnat, trobaríem la pista de Tregurà.

12.  1:34   Carretera Ribes-Pardines: Sortim a la carretera principal de la vall. Seguim a mà esquerra i de seguida trobem la sitja d’una antiga gravera, és el límit entre el municipis de Ribes i Pardines. A la corba, passada la sitja, surt una petita pista a mà esquerra, el seguim uns metres i, abans d’arribar a un fil que barra el camí, agafem un corriol que puja a mà dreta. Aquest corriol ens evitarà un bon tros de carretera.

13.  1:42   Carretera Ribes-Pardines: El corriol ens torna a portar a la carretera, que la seguim cap a l’esquerra. Una mica més endavant trobarem una font.

14.  1:52   Pla Martí: Arribem a quest pla i ja veiem Pardines. Seguim per la pista cimentada que surt a mà dreta i porta cap a Pujalt i Vilaró.

15.  1:57   Torrent: A mà esquerra trobem un torrent i un pal indicador capa a Pardines; girem a l’esquerra i pugem pel corriol que va pel costat del torrent.

El corriol va pujant i es converteix en pista de terra i herba, fins arribar a l’Ermita del Roser; a partir d’aquest punt, segueix cimentat fins a Pardines.

16.  2:09   Pardines: Arribem de la Plaça del Pedró.

                                              

Itinerari 5 - Tornar a Llista d'Itineraris - Itinerari 7