Senders de la Vall del Segadell

 

Itinerari 3 - Tornar a Llista d'Itineraris - Itinerari 4-1

 PDF format llibre plegat  PDF format fulls

Itinerari :         4

Nom :              El Tos / Pla d’Aranyes

Recorregut :    Pardines - Tos - Pla d’Aranyes - Pardines

Pardines - el Tos - els Clotells - camp del Met - pla d’Aranyes - camí dels dipòsits - Pardines.

 

 

 

Dificultat: Mitjana

Distància: 7,3 Kms

Desnivell acumulat: 470 mts.

Durada orientativa: 2:30 hores

 

Documentació :

 

Mapes, perfil i track GPS Itinerari 4

Flora i Fauna  -  Punts d'interès

 

Ressenya :

Aquest itinerari uneix dos dels principals miradors de la vessant solana de la vall, el Tos i el Pla d’Aranyes. Des d’ambdós miradors es pot contemplar tota la Vall del Segadell i les serres Cavallera i de Montgrony; des de Les Pasteres  fins a la Tossa d’Alp, un paisatge francament magnífic.

 

El mirador del Tos és el punt de referència de Pardines, situat en la línia ascendent cap al Puig Cerverís, cim culminant de la vall. En el Tos hi ha la senyera sota la qual viuen tots el pardinencs; aquesta senyera es renova tots els anys el dissabte després de Setmana Santa, el dia abans de la festa de Pasqüetes.

 

Els camins de pujada i baixada són prou clars, però el trajecte entre els dos miradors s’ha d’anar buscant entres els diversos corriols de vaques que travessen horitzontalment la muntanya.

 

    Horari

1.      0:00   Pardines: Sortim de la Plaça del Pedró i ens encaminem cap a la part alta del poble.

Trobarem un panell informatiu de l’EIN Serra Cavallera, a prop de la Font de Dalt. Anirem pel camí de l’esquerra del cartell.

2.      0:07   Cruïlla: Ja hem sortit del poble. Un pal indicador ens indica el camí del Tos. Seguim recte, per una pista que va pel mig del bosc, al cap de poca estona trobem un dipòsit d’aigua a mà dreta.

La pista va pujant en zigzag, combinant trossos de bosc amb camps oberts; trobarem diversos corriols a dreta i esquerra; nosaltres seguirem sempre per la pista més clara.

3.      0:39   Cruïlla: La pista fa una corba pronunciada cap a l’esquerra; a mà dreta surt una pista d’accés als camps veïns. Nosaltres fem la corba i seguim amunt.

Al cap d’un parell o tres de minuts la pista fa un darrer gir a la dreta i acaba en el prats que hi ha mes amunt del Tos. Trobarem un corriolet a mà esquerra que ens porta directes al mirador.

4.      0:43   El Tos: (1540 mts.) Primer dels dos miradors objectiu de l’itinerari. Conforme arribem, veiem a l’esquerra el piló construït per a col·locar el pal de la senyera. Aquesta estarà mes o menys sencera en funció de les inclemències que hagi hagut de suportar. El piló està rodejat per un banc, on podem seure a contemplar Pardines i el paisatge que l’envolta.

Un cop descansats tirem muntanya amunt, seguint els corriols de vaques.

5.      0:48   Tancat: Hem deixat un abeurador a mà esquerra i ens trobem amb un filat, que no hem de travessar.

Seguim el tancat cap a la dreta. En arribar a una depressió, que forma una petita vall, el tancat gira a l’esquerra i tira amunt.

Hem de travessar la vall, pujant un petit terraplè. Un cop a dalt, pugem cap a la vegetació que ens queda a l’esquerra, tot buscant un corriol de vaques bastant ben marcat. Mentre pugem a buscar el camí, a mà dreta tenim la vista de la vall del Segadell.  

6.       0:54  Corriol: Quan trobem un corriol, l’hem d’anar seguint cap a la dreta. Si les vaques no l’han desfet, a sobre del primer corriol hi trobareu una fita feta amb pedres, Hi ha diversos corriols que van en paral·lel, travessant els prats; hem d’anar seguint el mes marcat.

A les èpoques on la vegetació és abundat i les vaques estan al prats alts, els corriols poden quedar totalment coberts d’herba; en aquests casos, seguim recte pels prats.

7.      1:02   Torrent de la Pietat: El corriol travessa un petit torrent. El camí desapareix, però uns rosers (i potser alguna cinta de plàstic) ens poden servir de referencia per retrobar-lo a l’altra banda del torrent. 

Al cap d’una estona travessem un tram amb aigua, depenent de l’època de l’any podem trobar mes o menys tros del camí ocupat per l’aigua.

8.      1:11   Mirador: Arribem a un pla amb un mirador rocós. Si no em encartat amb el corriol triat, aquest mirador ens pot servir per a corregir el trajecte.

Després del pla podem veure tres rocs blancs arrenglerats de dalt a baix. El corriol ja és poc marcat i es confon amb els prats. Hem de seguir recte, passant per sobre del roc de mes amunt.

9.      1:14   Bosc de ginestar: Arribem a un prat cobert per un ginestar. Depenent de l’any, pot ser molt espès o pot ser que hagin obert un camí mes o menys ample per a les vaques. Si no veiem el pas clar, baixarem una mica, a buscar la feixa de camp que passa per sota del ginestar.

Si han aclarit les ginestes, seguirem recte endavant. Cap al mig del ginestar trobarem una cabana de pastor, a l’esquerra del camí. A partir d’aquest punt, el ginestar és com un laberint. Si la vegetació està alta, és millor tornar enrere i passar per sota el ginestar. 

Cap al final del ginestar trobarem uns pals que ens indiquen el corriol a seguir. Per sota nostre puja la pista que ve de Pardines. No agafarem el corriol que baixa a la pista, sinó un segueix recte cap al torrent.

10.  1:22   Torrent del Vell Infern: Travessem el torrent i seguim pels corriols. Primer guanyem una mica d’alçada i després seguim recte.

11.  1:29   Camp del Met: Trobem un pal indicador de camí. Deixem un pal a la dreta i seguim recte, cap al Pla d’Aranyes, que en queda al davant.

12.  1:36   Pla d’Aranyes: (1660 mts.) El corriol que seguim es perd en un gran prat. Trobem un fil, que haurem de deixar tancat. Hem arribat al segon dels miradors objectiu d’aquest itinerari. Som al capdavall d’un llom que baixa des de la pista de Tregurà.

Descansem una estona, tot gaudint del paisatge, i tornem pel mateix corriol que hem vingut.

13.  1:43   Pal indicador: És el mateix del punt 11. Ara el deixem a la dreta i baixem per un prat inclinat, fins a trobar una pista que puja de Pardines.

14.  1:48   Torrent del Vell Infern: Tornem a travessar el torrent; aquest cop seguint la pista, que ja no deixarem fins el poble.

15.  2:11   Dipòsits d’aigua: A mà dreta queden els dipòsits que abasteixen d’aigua al poble.

16.  2:16   Cruïlla: Abans d’entrar a Pardines, trobem a mà esquerra un pal indicador; seguim recte.

17.  2:20   Pardines: Arribem de la Plaça del Pedró.

                                              

Itinerari 3 - Tornar a Llista d'Itineraris - Itinerari 4-1