Senders de la Vall del Segadell

 

Itinerari 4 - Tornar a Llista d'Itineraris - Itinerari 5

 PDF format llibre plegat  PDF format fulls

Itinerari :         4-1

Nom :              Puig Cerverís

Recorregut :     Pardines - Tos - Puig Cerverís - Pla d’Aranyes - Pardines

Pardines - el Tos - Bosc de Pardines - Pla de Batibaumes - Puig Cerverís - Collada de dalt de Meianell - Pla d’Aranyes - camí dels dipòsits - Pardines.

 

 

Dificultat: Mitjana

Distància: 14,5 Kms

Desnivell acumulat: 1000 mts.

Durada orientativa: 4:30 hores (tenint en compte les aturades, la durada total pot ser d’unes 5 hores)

 

Documentació :

 

Mapes, perfil i track GPS Itinerari 4-1

 

Informació a

Flora i Fauna  -  Punts d'interès

 

Ressenya :

Aquest itinerari és una extensió de l’Itinerari 4 per a excursionistes amb mes ganes de marxa. En lloc d’anar directe del Tos al Pla d’Aranyes, puja fins al cim del Puig Cerverís (2.206 mts.), el cim més alt de la Vall del Segadell.

 

El pas pel Bosc de Pardines i les vistes des del Tos, Pla de Batibaumes i el mateix Puig Cerverís fan oblidar, o donar per bo, l’esforç que representa la pujada continuada que hi ha des del poble fins al mateix cim.   

 

    Horari

1.      0:00   Pardines: Sortim de la Plaça del Pedró i ens encaminem cap a la part alta del poble.

Trobarem un panell informatiu de l’EIN Serra Cavallera, a prop de la Font de Dalt. Anirem pel camí de l’esquerra del cartell.

2.      0:07   Cruïlla: Ja hem sortit del poble. Un pal indicador ens indica el camí del Tos. Seguim recte, per una pista que va pel mig del bosc, al cap de poca estona trobem un dipòsit d’aigua a mà dreta.

La pista va pujant en zigzag, combinant trossos de bosc amb camps oberts; trobarem diversos corriols a dreta i esquerra; nosaltres seguirem sempre per la pista més clara.

3.      0:39   Cruïlla: La pista fa una corba pronunciada cap a l’esquerra; a mà dreta surt una pista d’accés als camps veïns. Nosaltres fem la corba i seguim amunt.

Al cap d’un parell o tres de minuts la pista fa un darrer gir a la dreta i acaba en el prats que hi ha mes amunt del Tos. Si volem anar al mirador, a mà esquerra trobarem un corriolet que ens hi porta directes.

4.      0:43   El Tos: (1540 mts.). Conforme arribem, veiem a l’esquerra el piló construït per a col·locar el pal de la senyera. Aquesta estarà mes o menys sencera en funció de les inclemències que hagi hagut de suportar. El piló està rodejat per un banc, on podem seure a contemplar Pardines i el paisatge que l’envolta.

Un cop descansats tirem muntanya amunt, seguint els corriols de vaques.

5.      0:47   Tancat: Hem deixat un abeurador a mà esquerra i ens trobem amb un filat, que hem de travessar per on puguem. S’ha de deixar sempre tancat, ja que són prats on acostumen a haver-hi vaques tot l’any.

Passat el fil, travessem el prats; hem de segur pujant escorant-nos una mica cap a l’esquerra, vers el torrent que el veu al final dels prats. Conforme anem avançant, es va marcant un corriol que va cap al torrent.

6.      0:57   Clot de les Bruixes: El torrent forma un clot molt pronunciat. El corriol s’hi endinsa, fins a trobar el torrent, el travessa i torna a pujar, travessant una zona de vegetació baixa.

7.      1:01   En arribar als primers prats, deixem el corriol i tirem amunt, cap a la dreta. Arribarem a un pla amb tot de rocs disseminats. Travessem recte cap el final del pla, en direcció cap a la muntanya.

Al fons del prat, on comença la pujada, darrera un parell de rosers trobarem un corriol que puja cap a una pista.

8.      1:07   Pista de Tregurà: Sortim a la pista que va de Ribes Altes a Tregurà. Seguim la pista cap a la dreta.

9.      1:12   Bosc de Pardines: Abans d’arribar al torrent, que ja hem creuat abans, trobem una petita pista que surt a mà esquerra i s’endinsa cap el bosc.

Els senyals de la travessa “Els Bastions” ens ajudaran a pujar per dins del bosc.

10.  1:21   Prat: sortim a un prat enmig del bosc. El creuem en línia recta, buscant el corriol que ens ajudarà a continuar pel segon tram de bosc. Si no s’ha trencat, una cinta penjada d’un arbre ens indicarà la sortida del corriol.

11.  1:36   Pla de Batibaumes: Sortim del bosc i arribem a un gran pla amb una vista magnífica sobre el Puigmal. Trobem un fil de vaques que separa els termes de Pardines i Ribes de Freser.

Hem de travessar el bosc que ens queda a mà dreta, però no seguim els senyals dels Bastions. El fil ens servirà de guia per pujar cap el Puig Cerverís. No hi ha camins, s’ha d’anar passant pel mig dels arbres. A la primavera i estiu, quan la vegetació es més abundant, trobarem millors passos a l’esquerra de la tanca.

12.  1:46  Coll: Sortim del bosc i arribem a un collet. A partir d’aquí els arbres són mes dispersos, fins que desapareixen.

Seguim el fil fins que ja veiem el cim; llavors podem atacar directament el cim o seguir el fil cap el coll que queda a l’esquerra i després pujar al cim.

Si decidim anar fins al coll, allí hi trobarem un cercle de pedres, restes d’un antic punt d’observació militar.

13.  2:16   Puig Cerverís: (2206 mts) Unes creus ens marquen el cim. La vista és molt maca i paga l’esforç que hem fet per arribar aquí dalt.

Descansem una estona i seguim cap a la Vall del Segadell, seguint la carena cap al Sud. Més a baix trobarem un altre fil de vaques, que ens marca el camí a seguir.

14.  2:44  Collada de dalt de Meianell: Tornem a trobar la pista de Tregurà, just en el punt que passa de la Vall de Ribes a la Vall de Camprodon. Trobarem un pal indicador. Seguim la pista cap a la dreta.

15.  2:53   Corba de Meianell: La pista fa una corba molt pronunciada. Al mig de la corba surt un altre pista que ens portaria cap al Mont-roig. Acabem de fer la corba i seguim la pista, que va per sota del bosc.

16.  3:11  Som a sobre del Pla de la Caritat, que queda a l’esquerra. A sota la pista hi ha un pas d’aigua, fet amb ciment. A costat del pas, veiem un corriol que baixa cap el pla, travessant un petit bosquet. Baixem.

El corriol va seguint un fil de vaques; i surt del bosc per sota del pla on anem. Aconsellem travessar el bosc. Pel mig dels arbres anirem trobant petits corriols.

17.  3:19   Pla de la Caritat: Arribem a un gran pla que forma una carena que va baixant cap a la vall. A mig camí, sota el turó del Crila, trobarem una cabana de pastors. Seguim baixant per la carena.

18.  3:33   Pla d’Aranyes: (1660 mts.) És el darrer pla de la carena, que després baixa bruscament cap a la vall. A mà dreta trobem un fil de vaques. Hem arribat al segon dels miradors objectiu de l’Itinerari 4.

Descansem una estona, tot gaudint del paisatge, i seguim cap a Pardines pel corriol que hi ha a l’altra banda del fil.

19.  3:40   Camp del Met: Passem per l’esquerra d’un pal indicador i baixem per un prat inclinat, fins a trobar una pista que puja de Pardines.

20.   3:45  Torrent del Vell Infern: Travessem un torrent; seguint la pista que ja no deixarem fins el poble.

21.   4:08  Dipòsits d’aigua: A mà dreta queden els dipòsits que abasteixen d’aigua al poble.

22.   4:13  Cruïlla: Abans d’entrar a Pardines, trobem a mà esquerra un pal indicador; seguim recte.

23.  4:17   Pardines: Arribem de la Plaça del Pedró.

                                     

Itinerari 4 - Tornar a Llista d'Itineraris - Itinerari 5