Senders de la Vall del Segadell

 

Itinerari 1-1 - Tornar a Llista d'Itineraris - Itinerari 3

 PDF format llibre plegat  PDF format fulls

Itinerari :        2

Nom :              Masies de la Baga

Recorregut :    Pardines - Vilaró - L’Orri - Pardines

Pardines - Vilaró - Can Dulsat - Can Barratort - Can Perpinyà - Pujalt - Pardines.

 

 

 

Dificultat: Fàcil

Distància: 5,3 Kms

Desnivell acumulat: 254 mts.

Durada orientativa: 2 hores

 

Documentació :

 

Mapes, perfil i track GPS Itinerari 2

 

Informació a

 

Ermita de Sant Martí

 

El Molí d'en Roca

Flora i Fauna  -  Punts d'interès

 

Ressenya :

Aquest és un dels diferents itineraris que circulen per la Baga de Pardines. Connecta tres masies del terme municipal (Can Dulsat, Can Barratort i Can Perpinyà) a partir del treball de neteja dels antics camins o corriols dut a terme pel Centre Alpí.

 

Un itinerari de petit recorregut que ens permetrà descobrir la vegetació i els animals que viuen a l’entorn del riu Segadell.

 

La idea bàsica d'aquest itinerari és la de recórrer, més o menys horitzontalment, aquestes masies.

 

En el veïnat de l’Orri hi trobem la capelleta de Sant Martí, literalment adossada al Mas Perpinyà, al qual aporta un valor afegit estètic, interessant i bell a la vegada. En el Dietari de Puigcerdà, es diu que el 1280 ja era coneguda aquesta capella, la tercera de les consagrades de la Vall, juntament amb les de Sant Esteve i Santa Magdalena.

 

    Horari

1.      0:00   Pardines: Sortim de la Plaça del Pedró i travessem el poble pel carrer Major. Davant de Cal Manel trobem un pal indicador, el deixem a mà esquerra i anem pel carrer que baixa de forma pronunciada.

2.      0:08   Cruïlla del cementiri: El camí que surt a mà esquerra porta, per sota del cementiri, cap al Camí Ral de Camprodon. Deixem aquest camí i un pal indicador a l’esquerra i seguim baixant, pel mig del veïnat de Llavanera.

3.      0:15   Pont del Molí d’en Roca: Creuem el Riu Segadell per un petit pont amb baranes metàl·liques. A l’esquerra podem veure les runes de l’antic Molí d’en Roca. Passat el pont, trobem un pal indicador, que deixem a l’esquerra. Comença una forta pujada.

4.      0:18   Vilaró: Arribem a Cal Catoi i girem a la dreta. Passem pel mig del Veïnat i agafem la pista asfaltada que va seguint el fons de la vall.

5.      0:23   Cruïlla de Can Dulsat: Agafem la pista cimentada que surt a  mà esquerra i que porta fins al mas d’aquest nom.

6.      0:26   Can Dulsat: Un xic abans d’arribar al mas, surt a mà dreta l’antic camí que porta fins al mas de Can Barratort; l’agafem. Passem per sota del mas i creuem una pista que baixa del mas als camps; seguim recte endavant.

D’aquí a Can Barratort l’itinerari és perdedor, cal fixar-s’hi bé. Es posen senyals indicadores, però poden estar malmeses.

7.      0:32   Passada una torrentera, el camí es divideix en dos, cal agafar el que baixa a la dreta. Caminem uns 20 metres i deixem el camí; tirem per un petit terraplè que hi ha a mà esquerra. Ens hem de fixar en un corriol, que s’insinua en el terraplè i és més clar un xic més endavant; si no estan malmeses, unes cintes ens marquen l’inici d’aquest corriol.

El corriol va baixant pel mig d’un bosc. A mitja baixada, agafem un altre corriol que baixa a mà esquerra, cap al torrent.

8.      0:45   Torrent de Bancerola: Trobem un torrent que baixa cap el Segadell, el creuem a gual i passem a un bosc amb molta fulla per terra. Ens tindrem que anar orientant per petites senyals, fins a trobar un camí ample que puja, seguint la vessant de l’esquerra, cap a la pista de Can Barratort. Al cap d’una estona ens ajuntem amb un altre camí ample; seguirem pujant cap a la dreta.

9.      0:54   Pista de Can Barratort: Sortim a una pista cimentada que porta del Càmping Pardines al mas de Can Barratort. El mas (cap on va l’Itinerari 5) queda a ma esquerra; l’itinerari que estem seguint baixa cap a la dreta.

10.  0:58   Càmping Pardines: En arribar al camp de futbol del càmping, trobem una pista que surt a mà esquerra, pel mig dels camps. Aquesta pista ens portarà fins al veïnat de L’Orri.

11.  1:17   L’Orri: Arribem davant del nucli d’aquest veïnat (per on ve l’Itinerari 5), on podrem veure l’ermita de Sant Martí, annexa al mas de Can Perpinyà. Abans d’entrar al veïnat, trobem uns senyals grogs d’Itinerànnia que seguirem, baixant cap a la dreta.

Travessem una zona que acostuma estar plena de fang; el camí s’ha fet passar per un passadís que va per la dreta d’un prat, que sol estar enfangat. Quan s’acaba el prat, el camí gira a l’esquerra i després a la dreta, seguint per un camí ample que baixa cap al Segadell.

Seguirem els senyals grogs fins a Pardines.

12.  1:22   Pont de l’Orri: Un antic pont ens permet creuar el riu Segadell. Després del pont, el camí passa pel mig dels camps i tira amunt creuant diversos corriols, seguint el camí vell de L’Orri.

13.  1:36   La Terra Negra: Sortim a una pista cimentada, a la zona coneguda amb aquest nom. Trobem un pal indicador. Seguim amunt, cap a l’esquerra.

Al cap d’uns tres minuts agafem a una pista que surt a mà dreta, i que dóna accés al Mas Ventós i al veïnat de Pujalt. Travessem la pista cimentada i seguim per un camí d’herba. Un pal indicador ens marca el camí a seguir cap a Pardines. Abans de deixar el veïnat, el camí gira a la dreta i torna a sortir a la pista cimentada, tirem amunt.

14.  1:49   Pardines: Tornem a ser al poble. Hem tornat per sota i anem a parar a la Plaça del Pedró.

 

                                              

Itinerari 1-1 - Tornar a Llista d'Itineraris - Itinerari 3