Senders de la Vall del Segadell

 

Itinerari 9 - Tornar a Llista d'Itineraris

 PDF format llibre plegat  PDF format fulls

Itinerari :         10

Nom :              Olla de Pardines

Recorregut :     Pardines - Puig Cerverís - Mont-roig - Puig Estela - Taga - Pardines

Pardines - el Tos - Bosc de Pardines - Pla de Batibaumes - Puig Cerverís - Collada de Meianell - Mont-roig - Collada Verda - Coll de Pal - Puig Estela - Portella d’Ogassa - Taga - Coll de Bac - Puigsac - Pardines.

 

 

Dificultat: Mitjana-Alta

Distància: 25,9 Kms

Desnivell acumulat: 1.755 mts.

Durada orientativa: 9:00 hores efectives (amb aturades als cims i colls principals, es poden calcular unes 11 hores)

 

Documentació :

 

Mapes, perfil i track GPS Itinerari 10

 

Informació a

 

Flora i Fauna  -  Punts d'interès

 

Ressenya :

L'Olla de Pardines o del Segadell és un itinerari de llarg recorregut que ens permet arribar als dos cims més representatius de la vall del Segadell: el Puig Cerverís (2.206 metres), el més alt, i el Taga (2.040 metres) el punt de referència dels pardinencs. El recorregut circular fa possible veure el poble des  de tots els angles i des de diferents alçades. Un itinerari ideal per veure la gran diversitat de flora i fauna de la vall.

 

Es surt de Pardines per la par alta del poble, per seguir el camí del Tos. Passat aquest indret, es segueix pujant per prats a buscar la franja boscosa, es travessa el Torrent Reguedell i s’arriba a la pista de Tregurà. Es creua la pista i es puja pel Bosc de Pardines fins al Pla de Batibaumes. Aquí, girem a la dreta i pugem fins el  Puig Cerverís. És el tram mes fort de pujada, ja que s'ha fet un desnivell de 1.000 mts. Estem al punt més alt del recorregut.

 

L’Itinerari baixa cap a la Collada de Meianell, torna a travessar la pista de Tregurà i segueix per la carena fins al Puig de Mont-roig (1.991 mts). D'aquest punt, es va seguint carena, agafant sempre les que baixen a mà dreta. Quasi 400 mts. mes avall s'arriba a la Collada Verda, on es creua el Camí Ral que uneix les valls de Ribes i Camprodon. 

 

Es Segueix cap als colls de Pòrtolers i Coll del Pal, ja a la Serra Cavallera. De Pòrtolers a Coll de Pal es pot anar pujant la Pedra dels tres Bisbes o rodejant-la, tot seguint unes marques de P.R. dels senders de Camprodon. Del Coll del Pal al cim del Taga, l’itinerari va seguint la carena de la Serra Cavallera, passant pel Puig Estela (2.013 mts.), Puig de Coma d'Olla (1.938 mts.) i la Portella d'Ogassa (1.792 mts.). Al tram final, un sender molt marcat porta fins al cim del Taga.

 

La baixada es fa pels Llisos de Bac i el Coll de Bac, seguint cap al veïnat de Puigsac. En arribar a l’ermita de Santa Magdalena, es baixa cap el Segadell, es creua per un pont, i es puja cap a Pardines.

 

 

    Horari

1.      0:00   Pardines: Sortim de la Plaça del Pedró i ens encaminem cap a la part alta del poble.

Trobarem un panell informatiu de l’EIN Serra Cavallera, a prop de la Font de Dalt. Anirem pel camí de l’esquerra del cartell.

2.      0:07   Cruïlla: Ja hem sortit del poble. Un pal indicador ens indica el camí del Tos. Seguim recte, per una pista que va pel mig del bosc, al cap de poca estona trobem un dipòsit d’aigua a mà dreta.

La pista va pujant en zigzag, combinant trossos de bosc amb camps oberts; trobarem diversos corriols a dreta i esquerra; nosaltres seguirem sempre per la pista més clara.

3.      0:39   Cruïlla: La pista fa una corba pronunciada cap a l’esquerra; a mà dreta surt una pista d’accés als camps veïns. Nosaltres fem la corba i seguim amunt.

Al cap d’un parell o tres de minuts la pista fa un darrer gir a la dreta i acaba en el prats que hi ha mes amunt del Tos. Si volem anar al mirador, a mà esquerra trobarem un corriolet que ens hi porta directes.

4.      0:43   El Tos: (1540 mts.) Mirador emblemàtic de Pardines. Conforme arribem, veiem a l’esquerra el piló construït per a col·locar el pal de la senyera. Aquesta estarà mes o menys sencera en funció de les inclemències que hagi hagut de suportar.

Continuem muntanya amunt, seguint els corriols de vaques.

5.      0:47   Tancat: Hem deixat un abeurador a mà esquerra i ens trobem amb un filat, que hem de travessar per on puguem. S’ha de deixar sempre tancat, ja que són prats on acostumen a haver-hi vaques tot l’any.

Passat el fil, travessem el prats; hem de segur pujant escorant-nos una mica cap a l’esquerra, vers el torrent que el veu al final dels prats. Conforme anem avançant, es va marcant un corriol que va cap al torrent.

6.      0:57   Clot de les Bruixes: El torrent forma un clot molt pronunciat. El corriol s’hi endinsa, fins a trobar el torrent, el travessa i torna a pujar, travessant una zona de vegetació baixa.

7.      1:01   En arribar als primers prats, deixem el corriol i tirem amunt, cap a la dreta. Arribarem a un pla amb tot de rocs disseminats. Travessem recte cap el final del pla, en direcció cap a la muntanya.

Al fons del prat, on comença la pujada, darrera un parell de rosers trobarem un corriol que puja cap a una pista.

8.      1:07   Pista de Tregurà: Sortim a la pista que va de Ribes Altes a Tregurà. Seguim la pista cap a la dreta.

9.      1:11   Bosc de Pardines: Abans d’arribar al torrent, que ja hem creuat abans, trobem una petita pista que surt a mà esquerra i s’endinsa cap el bosc.

Els senyals de la travessa “Els Bastions” ens ajudaran a pujar per dins del bosc.

10.  1:20   Prat: sortim a un prat enmig del bosc. El creuem en línia recta, buscant el corriol que ens ajudarà a continuar pel segon tram de bosc. Si no s’ha trencat, una cinta penjada d’un arbre ens indicarà la sortida del corriol.

11.  1:37   Pla de Batibaumes: Sortim del bosc i arribem a un gran pla amb una vista magnífica sobre el Puigmal. Trobem un fil de vaques que separa els termes de Pardines i Ribes de Freser.

Hem de travessar el bosc que ens queda a mà dreta, però no seguim els senyals dels Bastions. El fil ens servirà de guia per pujar cap el Puig Cerverís. No hi ha camins, s’ha d’anar passant pel mig dels arbres. A la primavera i estiu, quan la vegetació es més abundant, trobarem millors passos a l’esquerra de la tanca.

12.  1:47   Coll del camí ramader: Sortim del bosc i arribem a un collet. A partir d’aquí els arbres són mes dispersos, fins que desapareixen.

Seguim el fil fins que ja veiem el cim; llavors podem atacar directament el cim o seguir el fil cap el coll que queda a l’esquerra i després pujar al cim.

Si decidim anar fins al coll, allí hi trobarem un cercle de pedres, restes d’un antic punt d’observació militar.

13.  2:16   Puig Cerverís: (2206 mts) Unes creus ens marquen el cim. La vista és molt maca i paga l’esforç que hem fet per arribar aquí dalt.

Descansem una estona i seguim cap a la Vall del Segadell, seguint la carena cap al Sud. Més a baix trobarem un altre fil de vaques, que ens marca el camí a seguir.

14.  2:42   Collada de dalt de Meianell: Tornem a trobar la pista de Tregurà, just en el punt que passa de la Vall de Ribes a la Vall de Camprodon. Trobarem un pal indicador. Seguim la pista cap a la dreta

15.  2:51   Collada de Meianell: La pista fa un gran revolt. A mà esquerra surt una pista que porta fins una gran collada, Meianell. Travessem el filat i seguim per unes roderes que, seguint el filat, s’enfilen muntanya amunt.

16.  3:11   Puig de Mont-roig (1.991 mts): Som a dalt d’un cim de quasi 2.000 mts, amb vistes espectaculars sobre les serres de La Canya, El Catllar i Cavallera. Val la pena estar-s’hi una estona.

Baixem  per la carena que continua la direcció que portàvem de pujada. 

17.  3:24   Pèl-de-ca (1.940 mts): Arribem a un encreuament de tanques de fil. Cap a l’esquerra surt la que puja a dalt del turó. En aquest punt la carena es separa en dues; seguirem la tanca que baixa per la de la dreta, en direcció cap a la Serra Cavallera.

Seguint la tanca de fil podem trobar a la dreta algun corriol de vaques i a l’esquerra restes de la pista que s’utilitza per a fer manteniment la tanca, podem baixar per on ens vagi millor. 

18.  3:55  Camí de les Mines: Si hem baixat per la dreta del fil, arribem a un punt on, a la dreta de la tanca, hi ha un pal de ferro al costat d’un pi amb dos troncs. A mà dreta, surt un sender entre pins que porta fins a unes antigues mines d’antimoni (que es visiten a l’Itinerari 7-1). Si anem bé de temps i de forces ens hi podem acostar; val la pena

Si hem baixat per la pista de l’esquerra del fil, aquesta creua el fil un xic per sota del punt descrit. Per la pista, si està en condicions, o per un corriol de vaques, seguim baixant fins un petit collet.  

19.  4:00   Collada Petita: Arribem a un petit collet herbós, on s’acaba el camí. Creuem el fil de vaques i anem cap a l’esquerra del turó que tenim davant, on trobarem una pista que ens durà fins a ...

20.  4:06   Collada Verda: Coll per on passa el Camí Ral de Pardines a l’Abella. El creuem per un pas canadenc i trobem un pal indicador.

En cas de problemes, per la pista (Camí Ral) podrem arribar al punt 36 d’aquest itinerari.

Davant nostre tenim el Coll de Pal, cap on hem d’anar. Primer travessem la tanca de fusta i pujarem cap a l’esquerra, per un camí ample entre prats. Mes amunt trobarem uns corriols de vaques, a mà dreta, que van cap a sota de la Pedra dels Tres Bisbats, passant entre el Coll de Pòrtolers i les Fonts del Segadell. 

A la falda de la muntanya trobarem altres corriols que pugen cap el coll. En un d’ells, a mitja alçada, trobarem senyals blanques i grogues del sender P.R.C-89.

21.  4:37   Fortí: De pujada, si ens fixem, trobarem un antic fortí. El P.R. hi passa just per sobre, altres corriols, mes baixos, hi passen per sota i es pot veure a dalt a l’esquerra.    

22.  4:42   Coll de Pal: Ja som a la Serra Cavallera, en una collada ampla entre el Puig Estela i la Serra de les Pasteres. A la vessant d’Ogassa podem veure els forats d’uns antics magatzems militars.

Girem a la dreta i enfilem carena amunt.

23.  5:30   Puig Estela (2.013 mts.). Un gros piló marca aquest cim. Un bon lloc per a reposar una bona estona, gaudint d’un paisatge esplèndid.

Seguim per la carena, cap al Taga.

24.  6:20   Portella d’Ogassa: Coll per on arriba el camí de Sant Martí d’Ogassa, hi ha un pal d’Itinerànnia. Som al peu de la darrera muntanya, seguim per la carena, a buscar el sender que ens portarà fins al cim.

25.  6:53   Taga (2.040 mts.): Una gran creu ens senyala la fi del trajecte per carenes. A partir d’ara, tot baixada.

Comencem baixant cap a Portella, però un cop passats els arbres haurem de girar cap a l’esquerra, buscarem un punt on la inclinació del terreny ens vagi millor.

Ens dirigim cap un turó que queda davant nostre; darrera del turó podem veure el Balandrau i la Serra de la Canya.

26.  7:22   Llisos de Bac: Cap al final de l’ample turó, on el terreny comença a baixar, veurem Pardines a l’esquerra. Mes a la dreta, just davant nostre, es veu el gran mas de Can Roca. Agafant el mas com a referència baixem pels prats.

Al cap d’una estona trobarem corriols de vaques. Mantenint la referència de Can Roca, seguirem aquests corriols, que acaben travessant el bosquet de Costa Dolça.        

27.  7:52   Abeuradors: Els corriols ens porten fins a una zona molt trepitjada, on hi ha uns abeuradors. Girem a l’esquerra, i seguim un corriol que fa una corba molt oberta, mantenint alçada, fins arribar a un coll molt ample.

28.  7:57   Coll de Bac: Lloc de pastures, on antigament s’ajuntaven els remats d’ovelles per a esquilar-les. Trobem una paret de pedra i les restes d’una cabana.

Hem de passar uns fils de vaques i anar cap a la dreta, seguint una pista que va cap avall.

29.  8:04   Pista de les Nou Fonts: Creuem un rierol i anem a parar a una pista molt ampla. Girem a l’esquerra i seguim per la pista.           

30.  8:24   Cruïlla: Sortim a la pista que va de Can Roca a L’Orri Vell. Trobem un pal indicador, girem a l’esquerra.

31.  8:26   Can Roca: Davant de la masia trobem la pista cimentada que va pel fons de la vall, girem a l’esquerra.

32.  8:28   Santa Magdalena de Puigsac: Ermita romànica del veïnat de Puigsac, Seguim per la pista cimentada que surt a mà dreta.

33.  8:33   Trencall: Després d’una corba molt pronunciada, a mà dreta surt un camí. És un tros de l’antic Camí de Santa Magdalena. Podem seguir pel ciment o anar per aquest camí, anant sempre cap avall i a l’esquerra.

34.  8:38   El Casot: El trencall es torna a trobar amb el ciment davant del camí que porta a aquest mas. Seguim baixant per la pista cimentada.

35.  8:42   Pont Margó: Creuem el riu Segadell per un pont, a la dreta podem veure el salt d’aigua del torrent del Vell Infern.

Una mica mes endavant trobem a mà esquerra, una taula de pic-nic. A sota hi ha una font i és un bon lloc per a agafar forces abans de la última pujada.

36.  8:49   Cruïlla del Camí Ral: Per la dreta arriba el Camí Ral, que ve de la Collada Verda. A l’esquerra surt una pista cimentada, que baixa a Vilaró. Seguim endavant. A la cruïlla trobem un pal indicador. 

37.  9:02   Pardines: Arribem de la Plaça del Pedró.

                                     

Itinerari 9 - Tornar a Llista d'Itineraris