Senders de la Vall del Segadell

 

- Tornar a Llista d'Itineraris - Itinerari 1-1

 PDF format llibre plegat  PDF format fulls

Itinerari :         1

Nom :              Circuit de Santa Magdalena

Recorregut :    Pardines - Puigsac - Vilaró - Pla Martí - Pardines

Pardines - cruïlla del Camí Ral - pont Margó - el Casot - Ermita de Santa Magdalena - Font de Montfau - Puigsac - Vilaró - Pla Martí - Ermita del Roser - Pardines.

 

 

 

Dificultat: Fàcil

Distància: 6,3 Kms

Desnivell acumulat: 259 mts.

Durada orientativa: 1:45 hores

 

Documentació :

 

Mapes, perfil i track GPS Itinerari 1

 

Informació a

Flora i Fauna  -  Punts d'interès

Ressenya :

Aquest recorregut és el més utilitzat per la gent de Pardines ja que ens porta a un indret molt especial com és l'ermita de Santa Magdalena.

 

L’ermita de Santa Magdalena fou construïda el 1176 per substituir i apropar l’església de Boixatera al poble. Va ser reformada i restaurada l’any 1980. És una església romànica, d’una sola planta, amb atri a migjorn. S’hi celebra un aplec per “Pasqüetes”, és a dir, el diumenge següent de Pasqua.

 

El camí fins a Santa Magdalena és un recorregut curt, d'una mitja hora de durada i amb poc desnivell. A l'ermita s’hi pot arribar pel camí convencional, que està tot ell cimentat, o bé anar agafant trossos de l'antic camí, mig recuperat entre margeres, que s'agafa a la cruïlla del Camí Ral i que es descriu en l'Itinerari 1-1.

 

    Horari

1.      0:00   Pardines: Sortim de la Plaça del Pedró i travessem el poble pel carrer Major. Davant de Cal Manel trobem un pal indicador, el deixem a mà dreta i sortim per la pista que porta cap al cementiri, Santa Magdalena i Camprodon.

2.      0:07   A mà esquerra deixem una pista que porta cap al Camí de la Rovira i la Ruta de les Mines.

3.      0:13   Cruïlla del Camí Ral: Després de passar el cementiri i el Torrent de la Pietat, arribem a una cruïlla on surten els camins següents (d’esquerra a dreta): Camí Ral cap a Camprodon, camí cap a Santa Magdalena, Puigsac i el Taga, corriol de baixada a Can Baumes i camí cap a Vilaró. Aquest és el punt d’inici de l’Itinerari 1-1.

Seguim recte pel camí cimentat.

4.      0:21   Pont Margó: Creuem el Riu Segadell per un pontet amb baranes metàl·liques. A l’esquerra podem veure el salt del Torrent del Vell Infern; quan hi ha aigua és força maco.

5.      0:25   El Casot: Arribem a la sortida del camí del Casot (a la dreta), antic mas reedificat i habitat tot l’any. A mà esquerra surt l’antic camí de Santa Magdalena, seguirem per aquest camí.

En cas de que el camí no estigui practicable, es pot continuar per la pista cimentada. Cap al final de la corba, surt un altre corriol que també podem agafar, per tallar camí.

Seguirem un tram de l’antic camí de Santa Magdalena (Itinerari 1-1), sempre amunt, fins a tornar a trobar la pista cimentada, que ja no deixarem fins arribar al veïnat de Puigsac.

6.      0:30   Tornem a sortir a la pista cimentada, seguim pujant.

A la primera corba que trobem, deixem a l’esquerra la sortida del darrer tram de l’Itinerari 1-1.

7.      0:35   Puigsac: Arribem al veïnat per sota de l’ermita de Santa Magdalena, que ens queda a l’esquerra. En arribar trobem un mapa de l’E.I.N. Serra Cavallera.

Després de visitar Santa Magdalena seguim pujant i, una mica més amunt de l'ermita, agafem una pista a mà dreta.

8.      0:43   En arribar al camps de Montfau, la pista es divideix en dues. Just al mig, a prop de la pista de l’esquerra, trobarem la Font de Montfau. Des d’aquest indret tenim una bona vista del Puigmal i el Puig Cerverís.

Tornarem a Santa Magdalena pel mateix camí; després es baixa pel camí cimentat, seguint les cases del veïnat. La pista passa pel mig d’un bosc, amb una forta pendent.

9.      1:03   Vilaró: Passem pel mig del Veïnat, sense deixar la pista que va seguint el fons de la vall.

Des d’aquí fins a la Cruïlla de Can Barratort, la pista ha estat asfaltada.

Si estem cansats, i volem escurçar el camí de tornada, en arribar a les primeres cases girem a la dreta fins a Cal Catoi, aquí girem a l’esquerra i agafem el camí cimentat que baixa al riu i després puja cap a Pardines seguint el veïnat de Llavanera.

10.  1:07   Cruïlla de Can Dulsat: A mà esquerra deixem una pista que porta fins al mas d’aquest nom.

11.  1:12   Cruïlla de Can Barratort: A mà esquerra deixem una pista que porta fins al Càmping Pardines i el mas de Can Barratort.

A continuació passem per un pont amb baranes de ferro a força alçada sobre el Riu Segadell (Pont del Molí d’en Gilet). Aquest punt és espectacular quan el riu baixa carregat d’aigua. És el punt més baix del recorregut.

12.  1:21   La Terra Negra: Deixem a l’esquerra un pal indicador que indica el camí cap al veïnat de L’Orri. Seguim pujant.

Un xic més amunt trobem la Cruïlla del Mas Ventós, deixem a mà dreta la pista d’accés a aquest mas i al veïnat de Pujalt. Si decidíssim escurçar camí, per aquesta pista podríem pujar a Pardines, per un camí força inclinat.

13.  1:29   Pla Martí: Pla situat abans de trobar la carretera de Ribes, a mà dreta trobem un rierol amb un pal indicador, és l’antic camí que pujava de Ribes fins a Pardines. Seguim per aquest camí, pujant per la dreta del torrent.

14.  1:37   Ermita del Roser: Un xic abans d’arribar a Pardines, trobem l’ermita del Roser, reconstruïda l’any 2008.

15.  1:41   Pardines: Arribem a la Plaça del Pedró. Hem tornat per l’extrem occidental del poble, pel costat de la carretera de Ribes.

                                              

- Tornar a Llista d'Itineraris - Itinerari 1-1