Santa Magdalena de Puigsac

 

Situada en el veïnat de Puigsac, a uns 2 Km. De Pardines i en un indret de gran bellesa trobem la capella de Santa Magdalena. Per la seva proximitat al poble, aquesta capella sempre ha estat lloc de celebracions i trovades.

 

L’octubre del 1170, Ramon de Ribes, castlà del castell de Ribes, va intercedir per a la seva consagració. El 15 d’Octubre de 1176 es va portar a terme la seva consagració pel bisbe d’Urgell, Arnau de Preixens, quedant subjecta com a sufragània a l’església parroquial de Sant Esteve i als seus clergues, els quals hauran de donar una lliura de cera pel sínode quaresmal als bisbes d’Urgell. L’església es consagrà a petició dels habitants del lloc i d’un servent de Déu anomenat Bernat qui, estalviant i amb almoines, l’havia edificada.

 

La finalitat d’aquest oratori era la de facilitar el culte a les cases més apartades, cap a la muntanya, habitades en temps dels orris, on feien els formatges.

 

Santa Magdalena venia a substituir una altra església situada a l’indret anomenat de Boixatera, camí de la Collada Verda i distant una hora del poble. L’església , doncs, que data del segle XII, va ser transformada durant el XVIII, i ja més recentment s’ha restaurat sota la direcció de l’arquitecte Joan M. Ribot, afegint la porxada sobre el portal i un púlpit a l’exterior. L’església compta amb una sola nau i coberta amb volta de canó, amb un absis que té una finestra de doble arquivolta cobert amb volta de quart d’esfera. Els murs de la façana exterior estan fets amb carreus molt regulars formant fileres. La coberta exterior està feta amb lloses de  pissarra. El portal originari, del segle XII, és de doble arquivolta i a la mateixa façana també hi ha dues finestres de doble esqueixada. Orientat a ponent hi ha un portal i un ull de bou del segle XVIII, acabat amb un campanar de cadireta de dos ulls. També en aquest segle XVII s’incorporen dues capelles.