Ermita del Roser

 

El Mauner

(Del llibre “Llegendes i tradicions de la Vall de Ribes” de Gonzal Cutrina)

El Mauner era un home molt ric i desaprensiu que tenia les ovelles a la muntanya i al capvespre anava al poble. Un dia va trobar un gran boc i tot carregant-se’l a coll va portar-lo a casa seva. No havia caminat tres quarts d’hora quan, en passar pel torrent del Bell Infern, va veure una gran cabra roja com el foc dalt d’una roca.

 

La cabra va dir al boc:

“On vas cabràs?”

I aquell va contestar

“ A cavall del Mauneràs!!”

 

El Mauner vivia antigament en una gran casa situada a un quilòmetre de Pardines. Una nit va anr al poble i en passar prop de les restes de les velles muralles va veure un fantasma que l’amenaçà amb el puny. Va alleugerir la feina i al retorn no va trobar el fantasma, però, de sobte, va sentir-se agafat i portat pels aires a molta alçària. Va invocar la Verge del Rosari tot prometent que si la força invisible el deixava i tornava a tocar de peus a terra faria construir una capella dedicada a la Verge.

 

De cop i volta va caure sense cap dany en un camp de la seva propietat.

Passaven els dies i el Mauner no complia la promesa, fins que va morir sense deixar cap disposició referent a la capella promesa.

 

Una nit en què els fills havien portat la ramada a femar el camp on havia caigut el Mauner veieren aparèixer un llop de foc que espantava les ovelles sense causar-los-en cap dany. Va repetir-se el fet en diferents jorns i els fills varen explicar-ho al capellà. Aquest, que coneixia la història, va aconsellar-los la construcció de la capella promesa. Des d’aquell moment no va tornar a aparèixer la fera de foc.